Wednesday, December 14, 2011

En Kolay Pasta Tarifleri - Şeftalili Tart Tarifi

En Kolay Pasta Tarifleri - Şeftalili Tart Tarifi 

Malzemeler
Tart Hamuru için:
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
125 gram tereyağı
1 yumurta sarısı

Vanilyalı Krema için:
2 su bardağı süt
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
1,5 çay kaşığı vanilya özütü
3 1/2 çorba kaşığı tereyağı, ufak parçalara bölünmüş ve oda sıcaklığında

Tartın Tepesi için:
3 adet şeftali
1 su bardağı kaynamış su
1/3 su bardağı badem, irice kıyılmış
3 çorba kaşığı akçaağaç şurubu (ya da bal)

Yapılışı
Tart hamurunu hazırlamak için, fırını önceden 190C’de ısıtın.
Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. 
Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. 
Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. 
Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. 
Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. 
Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. 
Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. 
Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. 
Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakika daha pişirin. 
Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
Vanilyalı kremayı hazırlamak için, ufak bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. 
Orta boy başka bir tencerede (ateşin üzerinde değil) yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını çırpın. 
Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin (bir defada eklemeyin ve çırpmayı bırakmayın yoksa yumurta sarıları sütün ısısından pişip topak topak olacaktır). 
Yine çırpmaya devam ederek sütün geri kalanını ekleyin. 
Orta boy ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin.
Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın. 
Vanilya özütünü ekleyin ve tekrar karışana kadar çırpın.
5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. 
Ardından tereyağ parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin. 
Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. 
Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. 
Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.Şeftalilerin altına iki tane çizik atıp ufak boy bir tencereye koyun. 
Üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edip 5-10 dakika üzeri kapalı olarak orta ateşte pişmeye bırakın.
Hemen ardından içi soğuk su ve buz dolu bir kaba aktarın (pişmelerini durdurmak için). 
Kabuklarını elinizle soyun, çekirdeğini çıkartın ve dilimlere ayırın.
Tart hamurunuzun üzerine kremayı yayın. 
Şeftali dilimlerini üst üste gelecek şekilde dizin. 
Bademleri serpin üzerine de akçaağaç şurubu yada bal gezdirin.