Sunday, October 3, 2010

Kuruyemişlerin sağlığımıza etkileri

Kuruyemişler

Geleneksel sofraların vazgeçilmezi kuruyemiş sadece tadıyla değil sağlığımıza faydalarıyla da dikkat çekiyor.

BADEMİN FAYDALARI

- Sinirleri güçlendirir.
- Göğüs hastalıklarını önler.



- Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
- Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.
- Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir.
- Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır.
- Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.
- Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
- Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır.
- Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir.
- Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.
- Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.


BEYAZ LEBLEBİNİN FAYDALARI


- Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
- Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
- Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
-Anne sütünü artırır.


CEVİZİN FAYDALARI


- Kanda kolesterolün yükselmesini önler.
- Beynin çalışmasını güçlendirir.
- Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir.
- İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.
- Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar
tıkanmalarını önler.
- Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir.
- Kansızlığı önler.
- Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür.
- Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
- Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir.
- Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önler.
- Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.
- Safra kesesinde taş oluşumunu engellediği saptanmıştır.


KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI


- Böbrekleri güçlendirir.
- Böbrek, mesane iltihaplarını önler.
- İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir.
- Bağırsak kurtlarını düşürür.
- Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.

KAJU FISTIĞININ FAYDALARI



- Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler.
- İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler.
- Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir.
- İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,şeker hastalığının gelişimini engeller,kansere karşı direnci arttırır.
- İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler
gösterir.


KURU KAYISININ FAYDALARI

- Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
- Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
- Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
- Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
- Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
- Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır.
- Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.
- Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
- Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
- Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar.
- Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği,böbrek hastalıkları,hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
- Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır.
- Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar.
- Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır.



KURU HURMANIN FAYDALARI

- Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar.
- Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.
- Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz.
- Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum. potasyum. demir, B vitamini bulunmaktadır.


KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI



- Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği
bulunmaktadır.
- Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.
- Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini
içerir. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.
- Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
- Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gölemlenmiştir.
- Diş çürümelerini engeller.
- Üzümde yüzde 20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır.
- Gıda şekli anne sütüne benzer.
- Üzümdeki bol demir kan yapar


KURU İNCİRİN FAYDALARI



- Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar.
- Yaşlılarda kemik erimesini önler.
- İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler.
- Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir.
- Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
- Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan
şekerinin hızla yükselmesini önler.


LEBLEBİNİN FAYDALARI

- Anne sütünü artırır.
- Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
- Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
- Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.


PATLAMIŞ MISIRIN FAYDALARI

- Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı
riski de azalır.
- İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde enerjinize enerji katar.
- Mısırda protein, kalsiyum, demir , fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.


TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

- Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir.
- Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.
- Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
- Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.
- Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5-7 saat
sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var.
- Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla
tüketilmesi yüksek.
- Kanser riskini azaltıyor: Norveç’te yapılan bir araştırma ,meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur.
- Alzheimer’i önlüyor Portekiz’de 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor.



TUZLU FISTIĞIN FAYDALARI

-Cinsel arzuyu artırır.
- Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
- Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir.
- Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür.
- Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.