Monday, January 3, 2011

Asker polislere mujdeli haber bakandan geldi

Asker polislere mujdeli haber bakandan geldi

Asker polislere mujdeli haber bakandan geldi

Polisin Askerlik Durumu Belli Oldu

Cemil Çiçek polislerin askerlik durumlarıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. İşte Çiçek'in o açıklaması...

Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, polis kısa dönem askerlik hakkı tanıyan tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtti.


Çiçek, tasarıya göre, Polis Akademisi mezunlarının 3 hafta, polis meslek yüksek okulları mezunlarının ise 6 ay askerlik yapmasının öngörüldüğünü kaydetti.


Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzun süredir beklenen ve üzerinde çalıştıkları bu tasarıya ilişkin şunları söyledi: "Mevcut uygulamalarda polislerimiz normal askerlik görevini yapmaktadır. Polis Meslek Yüksekokulu Mezunları 15 ay, akademi, üniversite mezunları da 12 ay askerlik yapmaktadır. Mevcut polis teşkilatımız içerisinde 36 bin 213 polisimiz halen askerlik görevini yapmamış, 2 bin 202'si de şu anda askerlik görevini yapmaktadır.


Dolayısıyla toplam 38 bin 415 kişiyi ilgilendiren bir tasarıyı karara bağlamış olduk. Türkiye'de polis ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bir kısım yerlerde jandarma tarafından ifa edilen güvenlik nöbetleri büyük ölçüde artık belediye hudutları içerisinde polis teşkilatımız tarafından yerine getirilmektedir, beldeler hariç. Zaten Avrupa ortalamasına baktığımızda da Türkiye'de kişi başına düşen polis noktasında bir düşüklük durumu söz konusu. Onun için polislere daha fazla ihtiyaç var.


Bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek bakımından daha kısa süreli askerlik yapmalarına imkan verebilecek bir düzenleme getirilmektedir. Yeni düzenlemeye göre akademi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulları mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır. İnanıyoruz ki bu tasarıyı kısa sürede kanunlaştırırız.


Böylece uzun süredir beklenen bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacaktır. Esasen zaten polislerimiz bu manada güvenlik hizmeti yapmaktadır. Emekli oluncaya kadar da bir ölçüde silah altındadır. Tabii bunun ayrıntıları var. Askerlik hizmeti sırasında emniyet teşkilatından herhangi bir nedenle ayrılan veya bu süre içinde herhangi bir sebeple meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askerlik hizmetinin geriye kalan süresini tamamlayacaktır.


Ayrıca terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan veya meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askere alınarak askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlatılacaktır. Söylemek istediğimiz şu; polislik görevini ifa ettiği sürece getirilen bu kolaylık."





ANKARA (ANKA) - Bakanlar Kurulu toplantısından emniyet mensuplarına askerlik müjdesi çıktı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, polislerin kısadönem askerlik yapmasına imkan tanıyan yasa tasarısını imzaya açtıklarını kaydetti. Tasarı yasalaşırsa polis akademisi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulu mezunları ise 6 ay askerlik yapacak.
Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nda ‘Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın ele alındığını söyledi. Çiçek “Bu yeni düzenlemeye göre Akademi mezunları 3 hafta, Polis Meslek Yüksek Okulu mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır” dedi. Çiçek şöyle devam etti:
“Mevcut uygulamalarda polislerimiz normal askerlik yapmaktadır. Polis meslek yüksek okulu mezunları 15 ay akademi üniversite mezunları da 12 ay askerlik yapmaktadır. Mevcut Polis teşkilatımız içerisinde de 36 bin 213 polisimiz halen askerlik görevini yapmamış 2 bin 202’si de şu anda askerlik görevini yapmaktadır. Dolayısıyla toplamda 38 bin 415 kişiyi ilgilendiren bir tasarıyı bugün karara bağlamış olduk. Türkiye’nin polis ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bir kısım yerlerde daha evvel jandarma tarafından ifa edilen güvenlik hizmetleri büyük ölçüde artık belediye hudutları içerisinde beldeler hariç polis teşkilatımız tarafından yerine getirilmektedir. Esasen Avrupa ortalamasına baktığımızda da Türkiye’de kişi başına düşen polis noktasında da bir düşüklük durumu söz konusu. Onun için polislere daha fazla ihtiyaç var. Bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek bakımından daha kısa süreli askerlik yapmalarına imkan verecek bir düzenleme getirilmektedir. Bu yeni düzenlemeye göre Akademi mezunları 3 hafta, Polis Meslek Yüksek Okulu mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır. İnanıyoruz ki bu tasarıyı kısa sürede kanunlaştırırız. Bu proje uzun süredir beklenen bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacaktır."
-MESLEKTEN AYRILAN ASKERLİĞİ TAMAMLAYACAK-
Çiçek yasa tasarısının hali hazırda güvenlik hizmeti yapan polis memurlarına bir kolaylık sağladığını belirtirken, bu imkandan yararlanmanın belli şartları olduğunun da altını çizdi. Çiçek belli şartlar altında polislik mesleğini bırakanların askerliği tamamlayacağını belirterek şöyle devam etti:
"Askerlik hizmeti sırasında emniyet teşkilatından herhangi bir nedenle ayrılan veya bu süre içinde herhangi bir sebeple meslekten ilişiği kesilen personele genel hükümler uyarınca askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlanacaktır. Ayrıca terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan veya meslekten ilişiği kesilen personel genel hükümler uyarınca askere alınarak askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlanmış olacaktır. Polislik görevini ifa ettiği sürece getirilen bu kolaylıktan istifade edebilecektir. Yoksa 1-2 yıl polislik yapıp ayrıldığı taktirde o imkandan yararlanamayacak eksik kalan kısmı tamamlanmış olacaktır.”